GİTAR ÇEŞİTLERİ – HANGİ GİTARI ÇALMALIYIM?

GİTAR ÇEŞİTLERİ

Gitar çeşitleri ile ilgili bilgiler vereceğimiz bu yazımızda Hangi gitarı çalmalıyım? Hangi gitar türünü çalmak daha kolay?  Gitar çeşitleri nelerdir? Gibi sorularınıza da cevap vereceğiz.

Hangi gitar türünü çalmanız gerektiğiyle ilgili bir uzmana ya da eğitmene danışmanıza gerek yoktur. Burada önemli olan sesini duyduğunuzda size dokunan ve keyif veren gitar türünü seçmenizdir. Gitar seçiminde çalım zorluğu da çok önemli değildir. Tüm gitar türlerinin kendine has zorlukları ve avantajları vardır. Emin olun size çalımı daha zor gelecek ama tutkuyla bağlanacağınız bir gitar türünü çalmak; çalımı daha kolay gelecek ama tınısından çok haz almayacağınız bir gitar türünü çalmaktan çok daha keyifli gelecektir. Gitar çeşitlerinin kullanım alanları farklıdır. Gitar türleri tarzlara göre birbirinin önüne geçse de burada bahsedilen tarza göre kullanım alanı değildir, eser içindeki fonksiyonudur.

Şimdi gelin gitar çeşitlerini tanıyalım. Gitar çeşitleri 4 ana başlıkta toplanabilir;

1-KLASİK GİTAR

Klasik gitar, genellikle klasik müzik ve Flamenko müzik türlerinde kullanılsa da aslında poptan, caza, sanat müziğinden, rock müziğe kadar birçok müzik türünde kullanılan bir gitar türüdür. Gövdesinin içi boştur ve ses çıkışını sağlayan, genellikle yuvarlak olan ses deliği vardır. Klasik gitarın 6 teli vardır ve telleri naylondan ya da bağırsaktan yapılmıştır. Klasik gitarın klavyesi diğer gitar türlerine kıyasla biraz daha geniştir. Pena ile değil parmaklarla çalınması hedeflenmiştir. Sağ el tırnakları uzatılarak çalımda daha parlak sesler çıksa da tırnaksız olarak da çalınabilir. Bu tercihe kalmış bir durumdur. Ama tüm gitar çeşitleri için genel bir kural koymak gerekirse o da sol el(klavye eli) parmaklarının tırnaklarının mutlaka kısa olması gerektiğidir.

2-AKUSTİK GİTAR

Akustik gitar dış görünüş açısından klasik gitara çok benzer ama tınısı ve çalım şekli bakımından oldukça farklılıklar gösterir. Genellikle pop, rock, blues gibi müzik türlerinde karşımıza çıksa da klasik gitar gibi her tarz müzikte kullanılabilir. Klasik gitara göre akustik gitarın klavyesi biraz daha dardır ve bu durum tellerin birbirine daha yakın pozisyonlarda olduğunu gösterir. Gövde şekli bakımından da dikkatli analiz edildiğinde klasik gitara göre farklılıklar bulunur. Akustik gitarın da 6 teli, içi boş bir gövdesi ve ses çıkışını sağlayan bir ses deliği vardır. Klasik gitar gibi parmakla da çalınabilse de genellikle pena ile çalınması hedeflenmiştir. Telleri naylon ya da bağırsaktan değil çeliktendir. Klasik gitara nazaran daha ince bir tel yapısı vardır. Bu durum parmakla çalındığında bir süre sonra can yakıcı bir duruma dönüşebilir. Klasik gitara göre daha tiz bir ses yapısı vardır.

3-ELEKTRO GİTAR

Gitar çeşitleri analiz edildiğinde elektro gitar için akustik gitarın elektronik formu diyebiliriz. Çalım şekli ve kullanılan teknikler neredeyse birbirinin aynısıdır. Elektro gitarda da 6 tel bulunur, genellikle pena kullanılarak çalınır ve telleri çeliktir. İçi boş bir ses gövdesi yoktur. Bu yüzdendir ki doğal ses almak mümkün değildir. Tellerin oluşturduğu titreşim elektro gitarın gövde kısmında ve tellerin hemen altında yer alan manyetikler tarafından algılanır ve elektrik sinyallerine dönüştürülür. Elektrik sinyalleri amfiye aktarılarak ses duyumu sağlanır. Prosesör, efekt pedalı gibi çeşitli ekipmanlarla, oluşacak sesler bambaşka bir boyut kazandırılıp zenginleştirilebilir. Hatta Elektro gitaristlerin kullandıkları öyle cihazlar vardır ki farklı enstrüman seslerini taklit edebilir ve orijinalinden neredeyse ayırt edemeyeceğiniz  bir ses dönüşümü sağlayabilir.

4-BAS GİTAR

Bas gitar diğer gitar türlerine görev daha alt frekansların yani kalın notaların seslendirmesi için kullanır. Aklınıza gelecek her tarz müziğin olmazsa olmazlarındandır diyebiliriz. İçi boş bir ses gövdesi yoktur. Bu yüzdendir ki doğal ses almak mümkün değildir. Gitar çeşitleri analiz edildiğinde bas gitarın çalışma prensibi elektro gitarın aynısıdır. Tellerin oluşturduğu titreşim bas gitarın gövde kısmında ve tellerin hemen altında yer alan manyetikler tarafından algılanır ve elektrik sinyallerine dönüştürülür. Elektrik sinyalleri amfiye aktarılarak ses duyumu sağlanır. Ancak akustik bas gitarlar da mevcuttur. Akustik bas gitarların tıpkı bir akustik gitar gibi içi boş bir ses gövdesi ve doğal ses çıkışını sağlayan bir ses deliği mevcuttur. Bas gitarın telleri de çeliktir ama diğer gitarlarla kıyaslandığında çok daha kalındır. Seslerin daha kalın çıkmasını sağlayan da zaten tellerin kalın olmasıdır. Orijinal tel sayısı 4 olsa da 5 telli,6 telli bas gitarlar da çokça kullanılmaktadır.

Gitar kursları hakkında ayrıntılı bilgi almak için klasik gitarelektro gitarbas gitar kurslarımızla ilgili sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz. Etkinliklerimize ve eğitimlerimize daha yakından bakabilmek için Instagram adresimize buradan ulaşabilirsiniz.

Sanatla kalın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir