Keman Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

keman alırken

Bu yazımızı, Keman alırken nelere dikkat etmeliyim? İyi bir keman nasıl anlaşılır? Keman çalmaya yeni başladım hangi kemanı almalıyım? Gibi sorularınızın cevabı olacak nitelikte hazırladık.

Keman alırken dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar vardır. Gelin bu püf noktaları beraber inceleyelim.

Keman Alırken Doğru Boyutu Seçin

Satın alacağınız kemanın fizyolojik yapınıza uygun olması en önemli şarttır. Kemanlar boyutlarına göre genel olarak çeyrek, yarım, üç çeyrek ve tam boy tanımlarıyla üretilir. Bu keman boyutlarının açıklamalarında yaş grupları da belirtilir. Yaş grupları, keman alacak kişiyle genelde örtüşse de buradaki asıl dikkat edilmesi gerek husus kemanı çalacak olan kişinin kol, parmak uzunluğu gibi etmenlerdir. Kemanı çalar pozisyonda tuttuğunuzda sol elinizi uzatıp kemanın salyangozunu (en uç kısımdaki salyangozu andıran bölgeyi) kavrayabilmelisiniz.

Başlangıçta Çok Kaliteli Bir Kemana Gerek Yok

Keman çalmaya yeni başlayanlar için ses kalitesinin çok üst düzey olmasına gerek yoktur. Keman çalmaya yeni başlayan kişiler daha kulak gelişiminin başında oldukları için ses kalitesi çok da bir anlam ifade etmeyecektir. Ancak ergonomi çok önemlidir. Satın aldığınız kemanın kesinlikle çok rahat bir çalımı olmalıdır. Rahat bir fabrikasyon keman satın almak başlangıç için gayet doğru bir karar olacaktır.

Keman için ne kadar bütçe ayırılması konusuna değinmek gerekirse yukarıda bahsettiğimiz gibi başlangıç için çok yüksek rakamlara bir keman almanıza gerek yoktur. Eğer ben bir kere keman alırım bu işin peşini de bırakmam harika bir keman alayım uzun yıllar kullanayım derseniz bu da bir seçenektir.  Keman çala çala kulağınız gelişecektir. Sonra daha seçici davranarak, kendiniz dinleyerek ve deneyerek tam size uygun bir kemanı kendiniz de belirleyip satın alacak bir seviyeye ulaşınca da üst düzey bir keman alabilirsiniz. Bu konu tercihe dayalı bir durumdur.  Ayrıca önümüzde 2 keman seçeneği olsun birinin de diğerinin 2 katı yüksek bir fiyatı olsun. Emin olun ucuz keman çok daha iyi bir seçenek olabilir. Keman satın alırken fiyatı her zaman kalite göstergesi olmayacaktır.

Satın alacağınız kemanın hangi boyda olması gerektiğini belirledikten sonra çalım rahatlığına da oldukça dikkat etmek gerekir. Tellerin kemanın tuşesine olan mesafesi yani tel yüksekliği rahat çalım açısından oldukça önemlidir. Tel yüksekliğinin fazla olması çalımı zorlayacak hatta parmak ağrılarına sebep olacaktır. Bu durum akıcı bir çalımın büyük bir düşmanıdır. Tel yüksekliği kemanın eşiği ile alakalı bir durumdur. Keman satın alırken dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bazı keman üretici firmalar, çalacak kişinin istediği ölçüde ayarlatabilmesi için kemanlarına özellikle biraz yüksek bir eşik yerleştirir. Eşiği törpületip tel yüksekliğini indirmek çok masraflı olmayan bir işlemdir.

Keman Alırken Burgu ve Fixlere Dikkat

Keman satın alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında burgu ve fixler de yer alır. Sürekli akordun kaçmasına sebep olan burgular oldukça can sıkıcı olabilir. Fixler, akort yapılırken ince ayar yapılmasını sağlayan sistemlerdir. Fixlerin çok sert olmaması ve boşa dönmemesi gerekir. Burgular ve fixler de sonradan değiştirilebilir ve çok pahalı şeyler olmasa da dikkat edilmesi gereken noktalardır.

Keman Alırken Kullanılan Ağaca Önem Verin

Kemanın güzel bir ses tınısı ve kararlı bir ses yüksekliği vermesinde hangi ağaçlardan yapıldığı önemli bir konudur. Kaliteli kemanlarda genellikle kelebek, akçaağaç ve ladin kullanılır. İyi bir kemanın tuşe kısmı(genellikle siyah olan kısım) ise genellikle abanoz ağacından yapılır. Abanoz ağacının rengi siyahtır yani kaliteli kemanların klavyesinde gördüğünüz siyah renk eğer ağacı abanozsa, orijinal rengidir. Abanoz görüntüsü vermek için kötü bir ağaca siyah boya sürülebilir. Siyah kısım hafif kazındığında altından farklı bir renk çıkıyorsa bilin ki o kemanın klavyesi abanoz değildir. Tekrar hatırlatmakta fayda var. Başlangıç seviyesi bir kemanda, yapımında hangi ağaç kullanıldığı çok önemli değildir.

Keman Yayı da Çok Önemli

Son olarak keman yayına değineceğiz. Keman yayının fazla ağır ve kalın olmaması gerekir. Keman çalarken ağır bir yay tellere olması gerekenden fazla bir ağırlık bindirerek çalıma sebep olacaktır. Bu durum da kemandan kaliteli bir ses çıkarmamızın önünde engel oluşturacaktır. Ayrıca keman yayının ağır olması çalım rahatlığını da olumsuz etkileyecektir.

Keman alırken dikkat etmeniz gereken noktalara bir bir parmak bastık. Tüm bu detayları uzman eğitmenlerimiz eşliğinde canlı olarak görmek ve deneyimlemek için sizleri en yakın zamanda Maya Sanat Akademisi’ne bekliyoruz.

‘Klasik Kemanla Elektro Keman Arasındaki Farklar’ isimli bir diğer yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Keman kurslarımız ile ilgili yazımıza buradan, eğitimlerimizi ve etkinliklerimizi daha yakından takip etmek için ise Instagram adresimize buradan ulaşabilirsiniz.

Sanatla Kalın!

Bu gönderi Müzik’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir