Gitar Çalmaya Yeni Başlayanlara Tavsiyeler

gitar çalmaya yeni başlayanlara tavsiyeler

Gitar çalmaya yeni başlayanlara tavsiyeler vereceğimiz bu yazımızda Hangi gitarı çalmalıyım? Gitar çalarken nelere dikkat etmeliyim? Gitardaki püf noktalar neler? gibi sorularınıza cevap vermeye çalışacağız.

Hangi Gitarı Çalmalıyım?

Gitar çalmaya yeni başlayanlara tavsiyeler yazımızın ilk üzerinde duracağımız konusu olan hangi gitar türünü çalmanız gerektiği ile başlayalım. Tercih edeceğiniz gitar türü tamamen size çalarken keyif verecek olan tür olması gerek ama gitar türlerinin başlangıç seviyesinde birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Çoğu eğitimci klasik gitar ile başlamanın faydalı olacağını düşünür. Bizim de önerimiz bu yönde. Klasik gitar, çalım esnasında naylon yapıda telleri ile elektro gitar ve akustik gitardaki çelik tellere göre çok daha az parmaklarınızı acıtacaktır. Ayrıca klasik gitarın tellerinin birbirine olan uzaklıkları başlangıçta diğer gitar türlerine göre fazlasıyla çalım kolaylığı sağlayacaktır. Elektro gitar ile kıyaslandığında ise başka bir boyut daha ortaya çıkar. Müzik eğitiminin başlangıcında elektro gitarın ürettiği dijital seslerin algılanmasındansa klasik gitardan çıkan doğal seslerin algılanması kulak gelişiminiz için çok daha faydalı olacaktır.

İlk Zamanlardaki Ağrılar

Hangi tür gitarı çalarsanız çalın başlangıçta yumuşak olan parmak uçlarınız zamanla nasır tutmaya başlayacaktır. Nasır kelimesi biraz antipatik gelebilir ama bu iyi bir şeydir. Tellere basarken doğru ve temiz ses çıkması için yeterli kuvvet uygulanıp tellerin klavyede ezilmesi gerekir. Bu durum parmak uçlarınızdaki yumuşak dokuyla zordur çünkü telleri ezmeye çalıştığınızda, parmağınıza doğru gömülür ve yeteri kadar klavyeye doğru bastırılamaz. Uçları nasır tutan parmaklarda teller artık parmağın içine gömülmeyecek aksine çok daha az kuvvetle klavyeye doğru ezilerek temiz ve güzel sesler oluşması sağlanacaktır.

Başlangıçta biraz ağrılı bir süreç olabilir çünkü kaslarınız gitar çalmaya elverişli değildir. Bazı kaslar hiç olmadığı kadar yorulacaktır ama bu kısa bir süreçtir. Spora başladınız ve ilk günlerde ağrılarınız oldu ama kısa süre sonra vücudunuz bu duruma alıştı ve ağrı hissetmemeye başladınız. Bunun daha minimal ve bölgesel olduğunu düşünün.

Sakın Vazgeçmeyin

Gitar çalmaya başladınız ve hemen sevdiğiniz eseri çalmak istiyorsunuz. Bu amacınıza çok uzak olmayacaksınız çünkü gitar, çoğu enstrümana göre hedeflere daha kolay ulaşmanızı sağlayacak bir enstrümandır. Ancak biraz egzersiz yapmak, kısa sürecek sıkıcı bir yolculuğa çıkmak gerek. Başlangıçtaki sıkıcı ve yorucu sürecin sizin çalmayı hayal ettiğiniz eserler için yapılan altyapı süreci olduğunu unutmayın.

Yukarıda bahsettiğimiz süreç çok uzun değil. Ortaya güzel ve tatminkar şeyler çıkmaya başladığında emin olun ömür boyu elinizden gitarı bırakamayacaksınız.

Akort Çok Önemli

Hangi enstrümanı çalarsanız çalın doğru akortlanmış bir gitarda çalışmak çok önemlidir. Akort, gitar üzerinden anlatacak olursak, tellerin doğru gerginliğe ulaştırılıp doğru frekansta sesler çıkmasını sağlamaktır. Başlangıçta bunu yapmanız biraz güçtür. Günümüzde akıllı telefonlarımıza ücretsiz olarak yükleyebildiğimiz akort programları vardır. Gitar eğitmeninizin de tavsiyeleriyle kısa sürede el alışkanlığı edinip gitarınızı kısa sürede akort edebilirsiniz.

Doğru akort edilmiş enstrüman ile doğru sesler duymanız kulak gelişiminiz ve dolayısıyla gitar çalmayı geliştirmeniz açısından çok önemli bir konudur.

Enstrüman Biraz Nankör Olabiliyor

Gitarı hangi seviyede çalarsanız çalın kısa bir ara vermek sizi olduğunuz yerde tutmayacak, geriye atacaktır. Bu yüzden düzenli çalışma yapmak çok önemlidir. Ara verdiğinizde önceki performansınızı hemen yakalayamasanız da kısa bir çalışma temposu ile yeniden eski formunuza kavuşabilirsiniz. Bu durumu da bisiklete binmek gibi düşünün. Yıllar boyunca hiç binmeseniz bile unutmazsınız. Başta biraz tökezleseniz de kısa sürede eski hakimiyetinize kavuşursunuz.

Hangi Gitarı Almalıyım?

Hangi tür gitarı çalmanız gerektiğine dair net bir karar verdikten sonra onlarca marka, model arasından hangi gitarı almanız gerektiğine geldi sıra. Başlangıçta çok kaliteli bir gitar almanıza gerek yok ama çalım rahatlığı olarak iyi bir gitar almanız önemli. Diğer bir önemli konu ise gitarın boyutu. Fizyolojik yapınıza uygun boyutta bir gitar almanız çok önemli. Bunu da anlamanın en iyi yolu gitarı denemekten geçiyor.

Diyelim ki 2. el bir gitar satın alacaksınız. Satın alacağınız gitarın herhangi bir yerinde çatlak olması yüksek ihtimalle kötü bir yola girildiği anlamına gelir ancak ufak tefek derin olmayan çizikler bir problem teşkil etmeyecektir. Ayrıca tellerin gitarın klavyesine olan uzaklığı da çok önemlidir. Aynı marka ve model iki gitarın tellerinin klavyeye olan uzaklığı aynı olmayabilir. Bu düzeltilebilen bir durumdur ancak başlangıçta zaten çok kaliteli bir gitar almayacağınız için bir gitar fiyatının yarısı kadar da bunun için bütçe ayırmanız anlamsız olacaktır. Çevrenizde gitar çalan insanlar varsa gitar seçimini beraber yapmanızı tavsiye ederiz. Birçok ayrıntı var ama tecrübeli birisiyle yanlış seçim yapmanızı engelleyebilirsiniz.

Biz Maya Sanat Akademisi olarak gitar satışı da yapmaktayız. Tüm bu ayrıntıları uzman eğitmenlerimiz eşliğinde gitarlarımızda inceleyebilir ve doğru gitarı edinebilirsiniz. Ayrıca klasik gitar kurslarımız ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan, elektro gitar kurslarımız ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan, bas gitar kurslarımız ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Eğitimlerimizi ve etkinliklerimizi daha yakından takip edebilmek de için Instagram adresimize buradan ulaşabilirsiniz.

Sanatla kalın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir